Muziekschool - Pianostudio

Maarssen - Nederland - o.l.v. Lana Gnus

Home    Pianoles & workshops     Concerten & optredens   Cursusagenda     Midi    Publicaties    Links    Contact    Foto's     Tips     Route    Video     Nieuws     Fun page

Metronome on line ( metronoom )

 

Muziekwoordenboek :

Engels - Nederlands ( English - Dutch )

Nederlands - Engels ( Dutch - English )

articulatie tekens!

blank sheet music

  Download hier de notenbalkpapier / music paper / music staff

   TIPS VOOR ZINGEN      

onderaan de pagina                           Wat is dit? Als je het niet weet kijk dan hier onder .....

Tips voor beginners!

Door deze ezelsbruggetjes te onthouden kan je je op de toetsenbord snel ori๋nteren en/of noten opzoeken en lezen van het blad (Prima Vista)!

Notenbalk

Probeer deze kaart als een foto te onthouden. Merk je dat de noten erg symmetrisch staan?

Als je het uit het hoofd kan natekenen dan weet je al heel veeL!

                   

                                                kleine groep                                           grote groep

1. Er zijn 7 noten a-b-c-d-e-f-g = als 7 dagen in de week

2. Er zijn 12 toetsen in een oktaaf = 7 witte + 5 zwarte =  als 12 maanden in het jaar

3. Er zijn 24 toonsoorten = als 24 uur in een dag

*************************************************************************************

DE PIANOLES

Tien Tips voor beginnende pianisten

 

Tip 1: Luister veel naar allerlei soorten muziek. Pop, Jazz, Klassiek, het maakt niet uit. Als je maar ECHT aandachtig luistert. Schaam je niet om af en toe uit volle borst mee te zingen. Luister natuurlijk vooral ook veel naar pianomuziek en hoor wat voor een prachtige klanken beroemde pianisten uit dit prachtige instrument kunnen toveren. Ga ook eens naar een echt pianoconcert of -recital!

Tip 2: Maak je er geen zorgen over dat jij dat misschien nooit zult kunnen leren, maar ga elke dag weer achter de piano zitten om te oefenen en te ontdekken hoe leuk pianospelen is. Daarbij is het beter om twee keer per dag 10 minuten te oefenen, dan een keer een half uur achter elkaar. Beginners zullen met 15 tot 30 minuten per dag studeren goede vorderingen maken. Meer gevorderde pianisten studeren met plezier elke dag een uur. Vakstudenten en concert pianisten zitten vaak wel 2 tot zelfs 10 uur per dag aan de piano. Maar dat laatste lijkt mij persoonlijk niet zo gezond...

Tip 3: Zorg voor een goede pianokruk op de juiste hoogte. Dat wil zeggen: Als je rechtop achter de piano zit en je handen op de toetsen legt moet je onderarm ongeveer horizontaal staan. En zorg vervolgens dat je rechtop en vooral ook ontspannen, maar niet slap onderuitgezakt, achter de piano zit.

Tip 4: Zorg dat de klep van de piano altijd open staat en dat jouw muziek klaar staat om meteen gespeeld te kunnen worden. Dus niet onder een grote stapel kranten leggen. Als je wilt spelen moet je dat meteen kunnen doen.

Tip 5: Kies een of twee vaste tijdstippen op de dag waarop je gaat oefenen. En je mag best een beetje trots op jezelf zijn als je geoefend hebt terwijl je eigenlijk niet zo'n zin had.

Tip 6: Oefen een snel stuk altijd eerst langzaam. Eerst met de ene hand, dan met met de andere hand, daarna met beide handen samen. Doe dat ook nog regelmatig als je denkt dat je het stuk al helemaal vlot kunt spelen.

Tip 7: Oefen een stuk niet altijd weer vanaf het begin tot aan het einde. Begin ook eens midden in een stuk. Of oefen alleen de gedeeltes waar je meer moeite mee hebt.

Tip 8: Probeer een stuk te spelen zonder naar je vingers te kijken. Je kunt dan beter het notenbeeld in de gaten houden. Of probeer het stuk uit je hoofd te spelen. Op die manier kun je de toetsen en je vingers goed volgen. Of speel het stuk met je ogen dicht. Je zult dan alles beter kunnen horen en tegelijk je tastzin ontwikkelen. Want pianospelen doe je zowel met je oren, als met je vingers en je ogen.

Tip 9: Oefen de stukken die je op de les als huiswerk krijgt, maar speel niet alleen dat. Speel ook stukken die je al eerder geoefend hebt en die je graag speelt nog eens. Of probeer zelf melodietjes op de piano uit te zoeken die je op de radio of op een CD hoort. Of probeer gewoon een beetje te pingelen op de piano en zelf melodietjes in je te laten opkomen en te laten klinken. Dat heet improviseren. Je kunt zulke melodietjes ook proberen op te schrijven. En dat heet dan componeren.

Tip 10: Zie de pianoles als een voorbereiding op het zelf piano studeren en niet, zoals vaak gedacht wordt, het piano studeren als voorbereiding op de pianoles. Daarom heeft het ook meer zin om meteen na de pianoles de behandelde stukken nog even door te oefenen, in plaats van, zoals vaak gebeurt, vlak voor de pianoles! De dingen die ik tijdens de pianoles vertel onthoud je dan veel beter. Oefenen doe je niet voor mij maar voor jezelf, om goed piano te leren spelen.

Tip 11: Hoezo Tip 11 ?? Er waren toch maar TIEN tips? Denk je dat je het stuk al helemaal kunt spelen? Kun je het ook heel langzaam spelen? Kun je het stuk ook heel snel spelen? Kun je het ook heel zacht spelen? Kun je op elke plaats in het stuk beginnen met spelen? Kun je het stuk zonder onderbrekingen achter elkaar spelen? Kun je tijdens het spelen ontspannen blijven in je armen, polsen, vingers, rug, en schouders, en rustig blijven ademen? Kun je het stuk nog mooier laten klinken en je eigen gevoel in het spel leggen? Kun je....vul zelf maar in. Wees niet te snel tevreden. Daarom ben je met de Tien Tips nog steeds niet klaar en dus moet je altijd zelf een elfde tip proberen te bedenken waardoor JIJ beter gaat spelen. Dat kan voor iedereen iets anders zijn.

Als je een stuk ECHT goed en mooi kunt spelen is dat een heerlijk gevoel. Je zult dat stuk dan ook later met veel plezier nog eens spelen. En iedere keer zal het stuk weer een beetje mooier worden en het zal helemaal van jou worden. Maar vergeet vooral niet te genieten van wat je NU al kunt, want dat is zeker meer dan je misschien na dit verhaal denkt!  
                

 Martin Tarenskeen  

 

TIPS VOOR ZINGEN !

-Tong tegen de onderste tanden, tong ontspannen.
- Strottenhoofd omlaag.
- Kin laten vallen, zeer ontspannen.
Je kan dit oefenen door een stuk kurk van een wijnfles tussen je tanden te steken.

Let op de ademhaling! Zeer belangrijk. De beste manier om te zingen is dat je de buikademhaling gebruikt. Wat is buikademhaling? De meeste mensen ademen door hun borstkas naar boven te bewegen (zoals een gorilla net wanneer hij gaat trommelen op zijn borstkas). Dat moet je zo min mogelijk proberen doen. Met een buikademhaling is het de bedoeling dat je buik naar voor komt en niet je borstkas. Je moet van je buik een tonnetje maken.

Oefenen:
- je zet je handen in je lenden.
- voor je begint te zingen ga je uitblazen.
- je buikspieren moeten dan gespannen zijn.
- juist als je dan begint te zingen moet je lossen en inademen.
Vanaf dat je voelt dat je schouders omhoog gaan of je meer je borst dan je buik gebruikt om te zingen zit je verkeerd! om dit te oefenen kan je bijvoorbeeld gaan neerliggen en een paar boeken op je buik leggen want dan moet je sowieso met je buikademhaling werken.

Heb je een piano thuis? Of ken je iemand met een piano? Kleine oefeningetjes als do-mi-sol-do helpen ook al wat.

Verzorg je stem!! Drink veel water of thee. Drink voor en tijdens je moet zingen, bvb tijdens een optreden, geen alcohol of melkproducten. Drink gewoon water.

Roken is z้้r schadelijk voor de stem.

Neem je stem zelf eens op. Luister goed! Waar zitten je fouten, waar kan je nog aan werken?

Kunnen zingen is ้้n ding. Gevoel in je stem brengen en de gezongen tekst kunnen overbrengen naar de luisteraars is een andere zaak.

Probeer het praten te beperken als je een optreden geeft. Ga ook niet vlak voor dat je op moet in een rokerige bar staan.

Keelpijn?? Zwijg dan! Fluister niet!! Fluisteren is zelfs nog slechter voor de stem dan gewoon spreken.

Moet je kunnen zingen om zangles te volgen? Neen, je kunt bij de basis beginnen.


Zorg dat je lichaamshouding goed is. Ga staan alsof je voor een vol Ahoy moet zingen.
Het gaat niet alleen om zuiver zingen, maar ook de juiste uitstraling.

PIANO CHORDS      Jazz

 

Muziekschool - Pianostudio - "LaPianissima"

Maarssen - Nederland - o.l.v. Lana Gnus

Home    Pianoles & workshops     Concerten & optredens   Cursusagenda     Midi    Publicaties    Links    Contact    Foto's     Tips     Route    Video     Nieuws     Fun page

AddFreeStats.com Free Web Stats in real-time !